Kalp kapakçığı pıhtıyla dolan, akciğerleri su toplayan ve kalbi bir kez duran Mehdiye Ermin, Sağlık Bakanlığı’nın ambulans uçağıyla Diyarbakır’dan İstanbul’a sevk edilerek yapılan ameliyatla kurtarıldı

Mehdiye Ermin’e 1 yıl önce mitral kapak darlığı ve yetmezliği teşhisi ile Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde başarılı bir operasyonla biyolojik kalp kapağı konuldu. 1.5 ay önce solunum sıkıntısı çekmeye başlayan Ermin’e yaşadığı Batman’daki özel bir hastanede akciğer enfeksiyonu teşhisi konuldu. Antibiyotik ve serum verilen Ermin’in solunum sıkıntısı artmaya devam etti. Ailesi Ermin’i Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi Hastanesi’ne götürdü.

Yapılan tahlillerde kalp kapakçığıyla ilgili problemin olduğu anlaşılmıştı ki Ermin’in hastanede bir kez kalbi durdu, Boğazından da kan gelen kadını kurtarmak için zaman daralınca Sağlık Bakanlığı devreye girdi. Bakanlık hemen hava ambulansını devreye soktu. Şuurunu kaybetmek üzere olan Mehdiye Ermin, Diyarbakır’dan alınarak acil olarak İstanbul’a getirildi. Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kalp-Damar Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mete Alp ve dört kişilik ekip, Mehdiye Ermin’i bekliyordu. Prof. Dr. Mete Alp “Hastamız zamanında getirilmeseydi birkaç saat içerisinde hayatını kaybedecekti. Ortalama beş saat süren riskli bir ameliyattı. Kalbin zarar görme ihtimali vardı. Onun dışında akut akciğer ödemi de olması sebebiyle solunum sıkıntısı vardı. Hastamız şimdi çok sağlıklı. Sadece ilaç dozları pıhtılaşma eğilimi olduğunu bildiğimiz için normal standardın üzerinde tutulacak. Çocuklarıyla, torunlarıyla eskisi gibi sağlıkla bol bol zaman geçirebilecek.”

‘KOŞUYOLU, REFERANS MERKEZİ’
‘Amerikan Kalp Damar Cerrahisi Cemiyeti’ tarafından yılda bir kez verilen ödülün bu yılki sahibi olan Prof. Dr. Mete Alp, “Koşuyolu bir referans merkezi. Türkiye’nin birkaç referans merkezinden birisiyiz. Türkiye’nin bir yerinde bir ameliyat yapılamıyorsa; biz, bunu yapmak zorundayız. Hiçbir hastayı reddetmemek üzerine çalışıyoruz. Geceden sabaha kadar buraya Türkiye’nin her yerinden hasta geliyor” diyerek nasıl bir sistemle çalıştıklarını da anlattı. İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Lütfullah Orhan da gece-gündüz demeden Türkiye’nin her yerinden hasta ağırlayan bir bölgede olmaktan büyük gurur duyduklarını belirterek; “Birlik olarak özellikli sağlık hizmetlerinin sürdürülebilir ve geliştirilebilir olması konusunda gayretli ve duyarlı olmayı sürdüreceğiz” dedi.

Bir cevap yazın