Prof. Dr. Hızır Mete Alp’den Dünyadaki Bir İlk : İntihar eden İzmirli Ebru Öndeş’in kalp ve karaciğer naklinde ilkler yaşandı. Kalp nakledilen hastanın eski kalbi de duruyor. Ebru’nun karaciğeri ise iki kişiye nakledildi

İzmit’te, bir hafta önce babasının tabancasıyla intihar girişiminde bulunan ve tedavi gördüğü hastanede Salı günü beyin ölümü gerçekleşmesi üzerine organları babası Hayri Öndeş tarafından bağışlanan Ebru Öndeş’in (15) organları, 6 kişi yerine 7 kişiye hayat verdi.

Ebru’nun böbrekleri, önceki gün 17 yaşındaki İsa Güneş ve 16 yaşındaki İlhami Kılıçoğlu’na nakledildi. Kornealarından biri Esma Şafak’a (65), diğeri İzmitli Süleyman Koç’a ışık verdi. Ebru Öndeş’in kalbinin ve karaciğerinin naklinde ise ilkler yaşandı.

Öndeş’in kalbinin nakledildiği emekli astsubay Ahmet Coşkun’un (55), kalbinin alınmadığı ve yaşamını iki kalple sürdüreceği bildirildi. Karaciğeri de ilk kez bir uygulamayla ikiye bölünerek iki kişiye birden nakledildi.

Kocaeli Tıp Fakültesi’nde kalp naklini gerçekleştiren Prof. Mete Alp, Coşkun’un iki kalple yaşamasını sağlayacak olan ameliyat tekniğinin, dünyada ilk kez uygulandığını belirtti. Alp, Coşkun’un kalp kası fonksiyonunun bozuk, akciğer basıncının da yüksek olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Bu teknik daha önce bazı hayvanlar üzerinde uygulandı, ama tıp literatüründe, insan üzerinde denendiğine dair hiçbir ize rastlamadık. Bu konudaki rapor ve çalışmalarımızı, uluslararası platforma taşıyacağız” dedi.

Hastanın yaşamını iki kalple sürdüreceğini, ancak yeni kalbin bünye tarafından reddedilme olasılığının da bulunduğunu anlatan Mete Alp, bünyenin kalbi kabul etmesi için gerekli tedavinin sürdürüldüğünü kaydetti.

Ameliyatlar 24 saat sürdü

Ebru Öndeş’in karaciğeri de, Prof. Mehmet Haberal tarafından gerçekleştirilen ve ilk olan uygulama ile iki kişiye birden nakledildi. Başkent Üniversitesi’nde Prof. Dr. Haberal ve ekibinin geliştirdiği bu yöntemle karaciğer ikiye bölünerek, 41 yaşındaki Müslüm Bektaş ile 27 yaşındaki Selahattin Elemiş’e takıldı. 24 saat süren ameliyatlar sonucu Ebru’nun üç organı, dört kişiye nakledilmiş oldu.

Prof. Dr. Hızır Mete Alp ilk kez uygulanan bu yöntemi şöyle açıkladı: “Hasta karaciğer çıkarılmıyor, yenisi karın boşluğunda bir yere takılıyor. Böylece kendini hızla yenileyen yeni karaciğer, bir süre sonra küçülen ve dumura uğrayan hasta karaciğerin yerini alıyor. Bu uygulama acil durumdaki kronik karaciğer hastalarında ‘imdat’ niteliği taşıyor. Şayet organ nakillerinin kabusu olan, vücudun takılan organı reddetmesi durumu gerçekleşirse, hasta en kötü ihtimal, eski durumuna dönüyor ve yeni bir karaciğer nakli bekliyor.” Mete Alp, bu yöntemle kronik karaciğer naklinde yeni bir sayfa açıldığını bildirdi.

Bir cevap yazın